În biotehnologie, performanța trecută prezice rareori rezultate viitoare. În următorii 25 de ani, cuvintele de ordine trebuie să fie „schimbare” și „incluziune”. Tehnologia biologică are potențialul de a modifica multe aspecte ale vieții umane și le va transforma în moduri pe care nu le putem imagina. Dar și modul în care implementăm biotehnologia trebuie să se schimbe. Până acum, a fost o întreprindere în mare măsură elitistă, care deservește piețele de nișă din națiunile bogate. Dacă biotehnologia nu trebuie să fie doar o altă sursă de inechitate în lumea noastră, ea trebuie să se redefinească. Aceasta înseamnă eforturi colective concentrate pentru a răspunde nevoilor pacienților și consumatorilor și ale planetei.
Nu toate domeniile biotehnologiei se vor mișca rapid: încă producem proteine în celulele ovarelor de hamster chinezesc, folosim tehnologia PCR antică în diagnosticare și facem etanol din porumb. Dar rata de expansiune a cunoștințelor – și rata de diseminare a tehnologiei – crește în fiecare an. Digitalizarea și virtualizarea eșantioanelor și a constatărilor în cloud va permite partajarea seturilor de date tot mai mari în întreaga planetă pentru analiză. Timpul de dezvoltare a produselor se va scurta, așa cum au făcut-o pentru biofarmaceutice și vaccinuri în această pandemie; noile tehnologii de ameliorare și diversificare vor accelera perioada de dezvoltare a culturilor. Liniile globale de aprovizionare greoaie pentru fabricarea în vrac a produselor biotehnologice pot fi înlocuite de o trecere la o producție mai rapidă, distribuită.
Pacienții vor fi în centrul tuturor lucrurilor. Terapia de precizie își va continua marșul lent, dar trebuie ca practicienii să țină seama de ceea ce își doresc oamenii: tratamente mai scurte, formulări de medicamente orale sau dermice și intervenții atât pentru calitatea cât și pentru cantitatea vieții. Pe măsură ce populațiile devin gri, biofarma va trebui să se extindă dincolo de preocuparea cu oncologie și boli rare la comorbidități mai largi asociate cu îmbătrânirea. O populație în curs de urbanizare – estimată la 6,3 miliarde de oameni (66% din lume) până în 2050 – va genera noi soluții biotehnologice pentru sisteme sanitare, de supraveghere a microbilor și de reciclare a deșeurilor. Eforturile de a încetini transmiterea agenților patogeni între centrele urbane populate (prin călătorie cu avionul sau în alt mod) vor necesita implementarea unor sisteme eficiente de detectare a agenților infecțioși.
In România, biotehnologia a început sa prindă avânt în ultimii ani, cu creșterea interesului și a investițiilor în acest domeniu. În medicină, biotehnologia este folosită pentru a dezvolta noi medicamente și terapii, precum și pentru a îmbunătăți diagnosticele medicale. În acest domeniu ne mîndrim că avem singurul Centrul de Cercetare și Servicii Inovative în Domeniul Biotehnologiilor Avansate aparținând SANIMED INTERNATIONAL IMPEX S.A., prin munca asiduă a unei echipe de crcetători condusă de dl. CĂTĂLIN HIDEG, președintele și fondatorul acestei entități.
În septembrie 2015, dl. CĂTĂLIN HIDEG președintele și fondatorul SANIMED INTERNATIONAL IMPEX S.A. împreună cu echipa sa de cercetători a finalizat proiectul “Crearea unei unități de cercetare și servicii inovative în domeniul biotehnologiilor avansate”, proiect co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza Contractului de Finanțare nr. 609/10.12.2013 încheiat cu Ministerul Educației Naționale, în calitate de Organism Intermediar, în numele și pentru Ministerul Economiei în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE), valoarea totală a proiectului fiind de 59.858.504 lei.
Centrul de Cercetare și Servicii Inovative în Domeniul Biotehnologiilor Avansate a apărut din dorința de a obține noi biomateriale regenerative prin activități proprii de cercetare în vederea dezvoltării tehnologice și a producției, precum și a constituirii unor laboratoare de referință. Toate laboratoarele care fac parte din structura organizatorică a Centrului de Cercetare și Servicii Inovative în Domeniul Biotehnologiilor Avansate sunt dotate cu aparatură modernă de ultimă generație și sunt exploatate de către personal cu înaltă calificare și competențe științifice certificate, prin lucrări științifice, brevete și invenții sau prin titluri academice.
Realizarea acestor proiecte de investiții ce vizează cercetarea stiințifică la cel mai înalt nivel, dar și producția de produse noi și inovative, prin integrarea programelor UE de finanțare, este catalogată de către mediul academic și de cercetare din România, ca una dintre cele mai ambițioase și mai reprezentative Unități de cercetare și servicii inovative în domeniul biotehnologiilor avansate din țara noastră și din Europa de Est.
Centrul de cercetare și servicii inovative în domeniul biotehnologiilor avansate Călugăreni, județul Giurgiu
În cadrul Centrului de Cercetare si Servicii Inovative in Domeniul Biotehnologiilor Avansate, SANIMED INTERNATIONAL IMPEX S.A., dl. CĂTĂLIN HIDEG împreuna cu întregul personal științific și tehnic, promovează și dezvoltă activități științifice de cercetare-dezvoltare, printr-o abordare sistemică multi-actor inovativă, prin implicarea reală și adecvată a diferiților actori științifici – cheie, entități juridice precum universități, institute naționale sau centre de cercetare, întreprinderi sau cercetători individuali din diferite unități de cercetare, precum și parteneri externi cu tipuri complementare de cunoaștere, științifică și tehnologică.
Vorbeam mai sus de personal cu înaltă calificare și competențe științifice certificate, prin lucrări științifice, brevete și invenții sau prin titluri academic și poate vă întrebați care sunt acelea. Iată câteva dintre ele :
– Pansamente biopolimerice pentru vindecarea rănilor ″PROBIOS″ și procedeu de obținere al pansamentelor biopolimericepentru vindecarea rănilor ″PROBIOS″
– Pansament biorezonant pentru vindecarea rapidă a plăgilor
– Biomaterial matricial compozit bioabsorbabil ″PROBIOS – IMPLANT″ suport compatibil și procedee de implant pentru refacerea cartilagiului
– Procedeu pentru obținerea matricelor biopolimerice microporoase, cu conținut de lactoferină, destinate aplicațiilor biomedicale și dermato – cosmetice
– Procedeu de epurare a apelor uzate cu încărcare organică mare generate de producerea substraturilor colagenice poroase
– IMUNOBOOST – SUPLIMET alimentar cu proprietăți imunomodulatoare
– Procedeu de obținere a unor hidrogeluri compozite pe bază de colagen și nanoparticule de argint pentru prevenirea infecțiilor de plagă
– Dispozitiv, aparat și metodă rezonantă pentru stimularea electromagentică de înaltă frecvență a punctelor de acupunctură și a altor zone electro-dermice active.
În concluzie, viitorul biotehnologiei în România sună bine. Cu astfel de oameni ca dl. CĂTĂLIN HIDEG și echipa sa de cercetători, bineînțeles și cu implicarea comună și a celor din guvern și ministerele de resort, putem spune că cetățenii acestei țări pot beneficia de numeroase tratamente inovative.
Viitorul biotehnologiei este atât de mult despre conducerea politică și culturală cât este despre știința și tehnologia în sine. În următorii 25 de ani, biotehnologia trebuie să pună oamenii în centrul său. Astăzi, expertiza împodobită în mediul academic sau închisă în francize industriale se află într-o bulă – izolată de oamenii pe care încearcă să-i servească. Bioinginerii viitorului nu trebuie doar să promoveze excelența tehnică, ci și să încurajeze echitatea, etica, dialogul și responsabilitatea socială în modul în care sunt utilizate roadele cercetării lor. Doar atunci biotehnologia poate deveni „întreprinderea largă și incluzivă” care va servi nevoilor celor mulți, mai degrabă decât celor puțini.
https://magnanews.ro/2023/04/cum-va-arata-biotehnologia-in-urmatorii-25-de-ani-stiinta-in-avantajul-pacientului/